PIETIKÄISIÄ

Tämän otsikon alla on esitelty muutamia Pietikäisiä, eläviä ja edesmenneitä. Esitysten tarkoitus ei ole olla kattava elämänkertomus.

Jos tiedätte jonkun sukumme jäsenen, josta kannattaa kertoa muillekin, niin vinkatkaa asiasta.

 

 

Juho Pietikäinen 104 vuotta

Viereisessä kuvassa Haapajärvinen Juho (Johannes) Pietikäinen juhlii 101. syntymäpäiviään.

Sanomalehti Kaleva kirjoitti Juhon 102-vuotispäivän kynnyksellä: Juho Pietikäisen mielestä pitkän iän salaisuus on myönteisessä elämänasenteessa.

  "Pitää ajatella, että huonomminkin voisi olla. Vaimo oli samanlainen. Ihmeteltiin yhdessä, mitä ne stressi ja masennus ovat. Meille ei niitä huolita. Ja huumori oli aina mukana."

Juho Pietikäinen Linnan juhlissa:

 

 

 

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen

  Sirpa Pietikäinen (s. 1959) on viipurilaisen taidemaalari Erkki Pietikäisen (1925 - 2006) tytär. Hän toimi Kansallisen Kokoomuksen kansanedustajan 20 vuoden ajan. Aloittaessaan kansanedustajan työn hän oli noin 24-vuotias ja suoritti kauppakorkeakoulun tutkinnon, kauppatieteiden maisterin tutkinnon muutaman vuoden kuluttua.

  1990-luvun alkupuolella Sirpa Pietikäinen toimi neljän vuoden ajan Esko Ahon hallituksen ympäristöministerinä. Vuodesta 2008 lähtien Sirpa Pietikäinen on toiminut europarlamentaarikkona. Ks. alla olevat linkit.


  Kuva on otettu Pietikäisten kesän 2016 sukukokouksessa.

 

 

 

Laivahistorioitsija Matti Pietikäinen

  Kauppatieteiden maisteri, kirjailija ja laivahistoriantutkija Matti Pietikäinen kuoli 78-vuotiaana pitkällisen sairauden murtamana Helsingissä 6. huhtikuuta 2015.
  Kansainvälisesti tunnetun laivahistorioitsija Pietikäisen työelämä liittyi myös aina jotenkin merenkulkuun.

 

 


Mäkihypyn maailmanmestari Matti Pietikäinen

 

Kirjailija Heikki Lounaja

  Heikki Lounaja (ent. Lilja, sukutaulu 559) syntyi Kiuruvedellä vuonna 1912. Kirjalliset harrastuksensa hän aloitti jo keskikouluaikana. Esikoisteos Pitkin varsitietä ilmestyi 1950. Kirja on savotta- ja uittoromaani sekä Kainuun syrjäseutujen asukkaiden kuvaus 1930-luvulta. Teosta pidettiin yhtenä parhaimmista sinä vuonna ilmestyneistä esikoiskirjoista. 1950-luvulla Lounaja oli pohjoisten paikalliskirjailijoiden tärkeimpiä edustajia.

  Heikki Lounajaa pidetään ensimmäisenä kainuistina. Kainuisteihin kuului myöhemmin myös Veikko Huovinen, Lauri Leskinen ja Marko Tapio.

  Vuonna 2004 julkaistiin Aimo Lounajan isästään Heikki Lounajasta kirjoittama teos "Heikki Lounaja - Viisikymmentäluvun kirjallinen komeetta. Elämäkerta tukkilaisten, savottojen ja tervamiesten sekä Kainuun selkosten ja kansan kirjailijasta".
  Heikki Lounajan äiti oli kiuruvetinen Kaisa Stiina Pietikäinen. (Sukutaulu 558).

  Kuunneltavaa:

  Artikkeleita:

  • Kiuruveden kirjaston veppisivuilla on Heikki Lounajasta kertova artikkeli: Heikki Lounaja.
  • toinen hyvä artikkeli löytyy Kirjastovirman sivuilta.


 

Abraham Pietikäinen, mallikoulun johtaja ja lastenkirjailija

Kiuruvedeltä kotoisin oleva Abraham Pietikäinen (1848 - 1911, Taulu 462) oli Sortavalan poikamallikoulun, seminaarin harjoituskoulun ensimmäinen johtaja. Tässä virassa Abraham oli suurimman osan 40-vuotisesta työurastaan. Lisäksi hän oli johtajana Sortavalassa toimineessa kiertokoulunopettajain valmistuslaitoksessa ja Sortavalan käsityöläiskoulussa.

Ennen Sortavalaan muuttamista Abraham Pietikäinen työskenteli 12 vuotta Lohjalla, jossa hän avioitui tyttökansakoulun opettajattarena toimineen Ida Landzettin kanssa.

  Kirjallisella alallakin hän on toiminut. Hän julkaisi mm. "Koulun koraali- ja virsikirjan", kirjasarjan "Runoja lapsille" - 6 vihkoa koulussa luettavaksi sekä "Musiikkiopin alkeet, koulunuorisoa ja itsekseen oppivia varten".

 

 

Perinteentutkija Anna-Liisa Tenhunen


 

Suvustamme kerrotaan myös kirjallisuudessa.

  Yksi sellainen kirja on: Eero Hämäläinen: Maan kovalla kannikalla, Savolainen sankaritarina. 1976
  Todella mielenkiintoinen kirja. Kannattaa tutustua.


   * * * * *